Κριτική: Μία «Κουζίνα» γεμάτη όνειρα στο Θέατρο Αποθήκη


Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το ωμό θεατρικό έργο του Arnold Wesker «Η κουζίνα» στο Θέατρο Αποθήκη, με ένα θίασο που αποτελείται από 11 νέους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.


Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο έργο «Η Κουζίνα» του διακεκριμένου Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker, σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη.
Ο θίασος αποτελείται αποκλειστικά από 11 πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε  για τις ανάγκες της παράστασης και το θέατρο Αποθήκη.
Πρόκειται για ένα έργο άγρια ωμό, που διαθέτει αρκετές δόσεις χιούμορ και καταπιάνεται με θέματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ όπως, η εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, η καταπίεση, ο κοινωνικός ρατσισμός, οι μετανάστες, αλλά και η αγάπη και τα όνειρα που τείνουν να εκλείψουν απ’ τη ζωή μας.
Η δράση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου που λειτουργεί παραβολικά και δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Το έργο έχει ανέβει σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τι είναι το όνειρο; Αυτό που δεν έχουμε. Μία κουζίνα, κάπου σε ένα εστιατόριο, χαμένη στο χρόνο και γεμάτη συναισθήματα που είναι έτοιμα να εκραγούν αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να στηθεί ένα εικαστικό δρώμενο που αιχμαλωτίζει το θεατή, διαδρά μαζί του και ξυπνά σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τα όνειρα που πραγματοποιήθηκαν, εκείνα που ματαιώθηκαν και εκείνα που έσβησαν ξαφνικά και ο χρόνος σταμάτησε, αλλά και γύρω από κοινωνικά θέματα που δεσπόζουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Νέοι άνθρωποι δουλεύουν ασταμάτητα, με μικρά διαλείμματα ζωής και έντονες επιθυμίες. Οι ήχοι της καθημερινότητάς τους τούς απορροφούν σε μία χοάνη χωρίς τρόπο διαφυγής… Και η ζωή που περιμένει με αγωνία να ανέβεις στο «τρένο» της… Οι σιωπές, οι εικόνες, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες… Κάποιοι θα ανέβουν στο «τρένο», κάποιοι θα μείνουν στο σταθμό να κοιτούν τη ζωή να περνάει από μπροστά τους σαν παρατηρητές, κάποιοι θα επιλέξουν τη φυγή. Και εκεί σε μία γωνία το «αφεντικό» που πιέζει, απαιτεί, εγκλωβίζει γιατί τους δίνει το ψωμί τους…  
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί ένα εικαστικό δρώμενο (δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη παράσταση αυτούσια ως θεατρικό έργο) που εξελίσσεται διαρκώς, ο «πίνακας» αλλάζει, αλλάζουν τα χρώματα, αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλάζει η οπτική… Οι ηθοποιοί καλούνται επί σκηνής όχι απλώς να παίξουν το ρόλο τους αλλά να συντονίσουν στα λόγια και τη σωματική τους κίνηση υπηρετώντας ένα πολύ απαιτητικό είδος θεάτρου που συνδυάζει την πρόζα, την κίνηση, το τραγούδι και την αισθητική τελειότητα.
Πολύ σωστή η επιλογή του σκηνοθέτη τους ρόλους να ερμηνεύσουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι ξεδιπλώνουν όλα τους τα ταλέντα επί σκηνής.   
Τα σκηνικά που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Νανούρης είναι σε ουδέτερους τόνους και βιομηχανικό στυλ, περιμένουν να χρωματιστούν από τα συναισθήματα των ανθρώπων που δρουν στο χώρο και αποτελούν την ιδανική επιλογή σε πρακτικό επίπεδο, γιατί διευκολύνουν τη δράση των ηθοποιών. Εξαιρετικοί και οι φωτισμοί που δημιουργούν ιδιαίτερες ατμόσφαιρες.  
Η «Κουζίνα» στο θέατρο Αποθήκη αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα θεατρική εμπειρία…             

Βίκυ Διαμάντη


Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Παίζουν: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης
Κοστούμια: Λάζαρος Τζοβάρας
Σκηνικό-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Κινησιολογία και Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης και Θίασος
Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα
Πρεμιέρα: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018
Διάρκεια: 95΄χωρίς διάλειμμα 
Παραστάσεις:
Τετάρτη : 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή : 21:00, Σάββατο : 18:00 & 21:00, Κυριακή : 20:00

Θέατρο Αποθήκη
Σαρρή 40, Ψυρρή,
Τηλέφωνο: 2103253153


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε όλες τις επώνυμες με μαγιό… και δεν πάθαμε πλάκα!!! - Πώς η ενημέρωση έγινε πασαρέλα λουόμενων κορασίδων;

«Βιοτεχνία Υαλικών» στο Θέατρο «Φούρνος»