Ladybird - Πασχαλίτσα



Κριτική ταινίας από τον Σπύρο Δευτεραίο

Εφηβεία (υποψήφια) για Όσκαρ

Έφηβη στη σημερινή Αμερική τραβάει ζόρια… Ο πρώτος –πιθανός- έρωτας, το μέλλον που το ονειρεύεται μεγαλοπρεπές, αλλά έχει το γνώθι σαυτόν και ξέρει ότι δεν έχει τα credits γι΄ αυτό.


Από την άλλη, και με την οικογένειά τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα γιατί ο πατέρας είναι άνεργος και οι σχέσεις μητέρας –κόρης ιδιαίτερα προβληματικές…

ΓΙΑΤΙ;

Άλλη μια ταινία για την ενηλικίωση και δη «ανεξάρτητη». «Ουφ!!! Μιζέρια ή μία από τα ίδια...» θα σκεφτεί κάποιος. Εδώ όμως έχουμε μια φρέσκια, χαριτωμένη ταινία. Σαν την ηρωίδα της (που δίνει στη νεαρή Saoirse Ronan την καλύτερη ως τώρα ερμηνεία της και την τρίτη οσκαρική υποψηφιότητα) που έχει την αυθάδεια και την ορμή της ηλικίας της. Δεν είναι το χαριτωμένο κοριτσάκι της Disney ή του mainstream γενικότερα, αλλά μια σημερινή έφηβη με τη φρεσκάδα της, που είναι ένα βήμα πριν την χαρακτηρίσει κάποιος εκνευριστική.
Και εκεί στο συνδυασμό αλήθειας, σημερινών καταστάσεων, αλλά και original –και όχι ροζ- αισιοδοξίας, κερδίζει και γίνεται μία από τις καλύτερες φετινές ταινίες. Για την ιστορία, εκτός από το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, το φιλμ είναι υποψήφιο για καλύτερη ταινία, πρωτότυπου σεναρίου και σκηνοθεσίας στην Greta Gerwig (η 5η γυναίκα υποψήφια στα 90 χρόνια του θεσμού) και Laurie Metcalf για Β’ γυναικείου ρόλου, ως μητέρα της ηρωίδας.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε όλες τις επώνυμες με μαγιό… και δεν πάθαμε πλάκα!!! - Πώς η ενημέρωση έγινε πασαρέλα λουόμενων κορασίδων;

«Βιοτεχνία Υαλικών» στο Θέατρο «Φούρνος»