Κριτική της παράστασης: «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»

Στο θέατρο Vault Theater Plus παίζεται η παράσταση «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη» σε κείμενο – σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη.



Μία γυναίκα διηγείται τη ζωή της… Πρόκειται για την Αγγελική Νίκλη Σολωμού, τη μητέρα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Ήταν μαντενούτα: στη λευκαδίτικη διάλεκτο σημαίνει: η ερωτευμένη που συντηρείται από τον εραστή της. Την περίοδο εκείνη που έζησε, οι πλούσιοι εκτός από τη νόμιμη σύζυγο συντηρούσαν και μία ερωμένη. Κατά κάποιον τρόπο μία παλλακίδα, η οποία ζούσε στην σκιά της νόμιμης συζύγου και εκτελούσε χρέη ερωμένης.    
Η Αγγέλικα Νίκλη πουλήθηκε σε ηλικία 13 ετών στον Κόντε Νικόλαο Σαλαμών για να γίνει παλλακίδα του – μαντενούτα. Έκανε μαζί του δύο νόθα αγόρια, τον Διονύσιο που αναδείχτηκε Εθνικός ποιητής των Ελλήνων και τον Δημήτριο που έγινε Γερουσιαστής των Ιονίων Νήσων. Λίγο πριν πεθάνει ο γέρο Κόντες Σαλαμών παντρεύεται τη μαντενούτα του και νομιμοποιεί τα νόθα παιδιά του που γίνονται και βασικοί κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του. Αργότερα η Αγγελική παντρεύεται τον Μανώλη Λεονταράκη με τον οποίο αποκτά ακόμη τέσσερα παιδιά. Η σχέση λατρείας του Διονύσιου με τη μητέρα του Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού γκρεμίζεται οριστικά όταν ο ετεροθαλής αδερφός του ποιητή Ιωάννης Λεονταράκης, γιός της μητέρας του από επόμενο γάμο, διεκδικεί μέρος της περιουσίας του Κόντε Σαλαμών εικαζόμενος ότι και εκείνος είναι γιος του Κόντε και η μητέρα του παίρνει το μέρος του. Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρου με την Επανάσταση του 1821, η Δίκη Σαλαμών συγκλονίζει την Ελλάδα και η Αγγέλικα, θύμα τελικά της αντιδικίας, διασύρεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό καθώς η προσωπική της ζωή συζητιέται παντού και η ίδια Διάφανη από παντού βιώνει τον φοβερό εξευτελισμό, την φτώχεια και την εγκατάλειψη.
Στην παράσταση η Αγγέλικα κάνει έναν υποθετικό διάλογο με το γιο της και του εξιστορεί τα γεγονότα όπως τα βίωσε η ίδια: πώς την πούλησαν οι γονείς της στον Κόντε, πώς έζησε κλειδωμένη ουσιαστικά και στο περιθώριο, χωρίς να έχει επαφή με τον έξω κόσμο δίπλα στον Κόντε, πώς ερωτεύτηκε και πώς έγινε ο δεύτερος γάμος της, πόσο αγαπούσε τα παιδιά της, για ποιο λόγο υποστήριξε τον Ιωάννη Λεονταράκη στην πολύκροτη δίκη. Όταν ένα θεατρικό έργο αναφέρεται σε ένα πραγματικό πρόσωπο είναι γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις που πέρα από τα μυθοπλαστικά στοιχεία, απαιτείται να εξυπηρετηθούν και ρεαλιστικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη παράσταση επιτυγχάνει τον στόχο της χωρίς να κουράζει, ταξιδεύει το θεατή μαγικά διατηρώντας από την αρχή μέχρι το τέλος σταθερούς άξονες.  

Το κείμενο γραμμένο με στοιχεία επτανησιακής διαλέκτου από τον Περικλή Μοσχολιδάκη δημιουργεί ξεχωριστό ενδιαφέρον και ταξιδεύει τον θεατή σε άλλη εποχή και χώρο. Η σκηνοθεσία λιτή και δωρική. Το εύρημα του μουσικού (Κωνσταντίνος Χίνης) που παίζει βιολοντσέλο επάνω στην σκηνή, δημιουργεί την ανάλογη ατμόσφαιρα για αυτή την τόσο προσωπική απολογία – διάλογο μάνας και γιου.
Η ερμηνεία της Μάγδας Κατσιπάνου δουλεμένη, διατηρεί μέτρο και ρυθμό, η φωνή ακολουθεί τα γεγονότα σε συνδυασμό με την κίνησή της που είναι λιτή αλλά παραστατική και παρασύρει το θεατή στην αφήγηση με μοναδικό τρόπο.
Τα σκηνικά από τον Μάριο Βουτσινά εξαιρετικής αισθητικής, ενισχύουν την ατμόσφαιρα που απαιτείται συνδυάζοντας κλασικά και σύγχρονα στοιχεία με αρμονικό τρόπο.       
Οι φωτισμοί από τον Άκη Σαμόλη επίσης ενισχύουν τις ατμόσφαιρες και δημιουργούν συναισθηματική ένταση στα σημεία που το έργο το απαιτεί.

Βίκυ Διαμάντη



Ταυτότητα Παράστασης 

Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία : Περικλής Μοσχολιδάκης
Μουσική : Κωνσταντίνος Χίνης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Μάριος Βουτσινάς
Βιολοντσέλλο : Κωνσταντίνος Χίνης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Φωνή Διονύσιου Σολωμού : Περικλής Μοσχολιδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Γερωνυμάκης
Φωτογραφίες - trailer: Αντώνης Μίκροβας
Αφίσα : Δημήτρης Μητσιάνης
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

Ερμηνεία: Μάγδα Κατσιπάνου


Πληροφορίες παράστασης
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη στις 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι
Προπώληση Viva (http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/) 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)
FB Page  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε όλες τις επώνυμες με μαγιό… και δεν πάθαμε πλάκα!!! - Πώς η ενημέρωση έγινε πασαρέλα λουόμενων κορασίδων;

«Βιοτεχνία Υαλικών» στο Θέατρο «Φούρνος»