Συζήτηση πανεπιστημιακών για τον «Αίαντα» στο Από Μηχανής Θέατρο

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου αμέσως μετά την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται στο Από Μηχανής θέατρο σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό γύρω από τη θεματολογία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και τη δραματουργική ανάπτυξη του έργου «Αίας» του Σοφοκλή.


Καλεσμένοι ομιλητές θα είναι οι ακαδημαϊκοί Μαίρη Γιόση, Κάτια Διαμαντάκου και Μενέλαος Χριστόπουλος.

Οι ομιλητές

Μαίρη I. Γιόση
Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας
Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Η Μαίρη Γιόση σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καίτη Διαμαντάκου Αγάθου
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας (με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία) και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακή υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 υπηρετεί στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών – αρχικά στη βαθμίδα του Λέκτορα, από το 2009 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, στην οποία μονιμοποιήθηκε το 2013 και από την οποία εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2017. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της εστιάζονται κατ’ αρχήν στο πεδίο του αρχαίου δράματος, στα συγκεκριμένα θεατρικά είδη και τους ιδιαίτερους κώδικές τους, στο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο παραγωγής των έργων, σε ζητήματα της σκηνικής πραγματοποίησης και της σημασιολογικής σύνθεσής τους, καθώς και στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος από τη νεότερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία και σκηνική πρακτική. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συμμετέχει με ανακοινώσεις της σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Από το 2004-2005 και μέχρι σήμερα διδάσκει στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών τα γνωστικά αντικείμενα που εμπίπτουν στη θεματική ενότητα «Το Θέατρο της Αρχαιότητας»: Το θέατρο των τραγικών ποιητών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, Αρχαία και Νέα Κωμωδία. Κατά το εαρινό εξάμηνο των ακαδημαϊκών ετών 2008-2009, 2010-11, 2014-2015, 2016-2017 δίδαξε το μάθημα «Το αρχαίο θέατρο και η πρόσληψή του» στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κατά το εαρινό εξάμηνο 2013-2014 δίδαξε το «Σεμινάριο», επικεντρωμένο στο θέμα της έμφυλης ετερότητας στο αρχαίο δράμα και στις νεώτερες παραστάσεις του.
Το χειμερινό εξάμηνο του έτους 2010-2011 και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής άδειάς της, δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Charles-de-GaulleLille 3, UFRArtsdelaScène και στο Πρόγραμμα Master (PratiquesetPédagogiedesArtsdelaScène) 24ωρο σεμινάριο σχετικά με την πρόσληψη του αρχαίου δράματος (Réceptiondudrameancien).
Κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, δίδαξε το μάθημα «Αρχαίο Θέατρο» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ (κατεύθυνση:  Διδακτική της γλώσσας – Λογοτεχνία – Θέατρο και Εκπαίδευση / Υποκατεύθυνση : Θέατρο και Εκπαίδευση).
Συμμετείχε ως μέλος Δ.Ε.Π. στην ερευνητική ομάδα του Προγράμματος Δημιουργίας Βάσης Δεδομένων Αρχαίου Θεάτρου (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - Επιστημονικός υπεύθυνος: καθηγητής Σάββας Γώγος) και υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού έργου με τίτλο: «Οι μεταμορφώσεις της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας στη νεοελληνική δραματουργία της περιόδου 1974-2010» (ΕΛΚΕ/Καποδίστριας, ακαδ. έτος 2009-2010).
Συνεργάστηκε  με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη συγγραφή Οδηγού Μελέτης της Θεματικής Ενότητας «Στοιχεία Θεωρίας του Θεάτρου» (ΘΣΠ51), που διδάσκεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΚΥ.  Είναι συνεργάτης του ερευνητικού «Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας) και συμμετείχε ως συντελεστής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», το οποίο εντάσσεται στο έργο «Ανάπτυξη της Έρευνας και της Εκπαίδευσης» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Μενέλαος Χριστόπουλος
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1974-78), φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Nanterre-Paris X (1979-80) και αρχαία ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα (1979-1983). Εργάστηκε ως ερευνητής στα Κέντρα Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ως επίκουρος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα δημοσιεύματά του αφορούν την ομηρική ποίηση, το αρχαίο δράμα, την ελληνική μυθολογία και τη θάλασσα.

Ταυτότητα παράστασης

Είδος: Αρχαίο Δράμα
Μετάφραση: Εν Κύκλω
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης - Κατερίνα Κουτσοχερίτη
Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος-Πανεπιστήμιο Πατρών
Κείμενο παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και θίασος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί: ΆΆρης Τρουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη - Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί Σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά - Στέλιος Κοτίδης
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής-Γιώργος Βουτσινάς
Παραγωγή: ΈΈως ΑΜΚΕ

Πρωταγωνιστούν

Αθηνά: Νίκη Σερέτη
Οδυσσέας: Σεραφείμ Ράδης
Αίας: Χριστόδουλος Στυλιανού
Τέκμησσα: Ελεάνα Γεωργούλη
ΆΆγγελος: Βασιλης Σαμούρκας
Τεύκρος: Αλέξανδρος Τούντας
Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης
Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος
Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα-ΆΆρης Παναγιώτου
Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Βασιλης Σαμούρκας, Μιχάλης Μουλακάκης, Αλέξανδρος Τούντας, Σεραφείμ Ράδης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε όλες τις επώνυμες με μαγιό… και δεν πάθαμε πλάκα!!! - Πώς η ενημέρωση έγινε πασαρέλα λουόμενων κορασίδων;

«Βιοτεχνία Υαλικών» στο Θέατρο «Φούρνος»